Välgörenhet

Från hand till hand

Vi vill göra skillnad

Vi kombinerar våran semester resa med välgörenhet.

Det hela började med att vi lärde känna en kille under vår första semester resa till Gambia.

Ismaila som killen heter var 28 år och hade huvudansvaret att försörja sin familj på 8 personer efter sin fars bortgång.

Ismaila var anställd taxi chaufför med en månads inkomst på 170 sek, arbetsdagarna kunde vara till sent på natten under veckans alla dagar.

För lönen som han erhöll köpte han en säck ris som räckte en månad den kostade 900 dalasi av månadslönen på 1000 dalasi, för resten köptes det grönsaker och matolja om pengarna räckte.

Vi tog beslutet för att återvända till Gambia året därpå för att försöka göra skillnad, vi gjorde en egen insamling bland våra vänner och kollegor och täckte upp resten ur egen ficka, sammanlagt fick vi ihop 45.000 kr.

På vår facebook sida ”från hand till hand” efterlyste vi kläder från allmänheten och det tog bara ett par dagar för än vi var tvungna att säga stopp, det rasade in från hjälpsamma människor.

Övervikten på 60 kg kläder (för att maximera biståndet använde vi Ikeas blåa påsar) kostade 3600 kr.

Väl nere i Gambia växlade vi alla pengarna till den lokala valutan Dalasi där den högsta valören är 100 dalasi…..det blev en himla hög med pengar.

Tillsammans med Ismaila och hans vän Baba så hittades tillslut en ny importerad mercedes Benz 190 1986 års modell från Belgien för 186.000 dalasi (i hundralappar!) det är lika mycket som strax över 40.000 sek.

Gambia är ett fattigt västafrikanskt land där det kryllar av mercedes Benz 190 fordon så därför föll valet på den bil modellen då reservdelarna redan finns inom landets gränser hos skrothandlarna/bilverkstäderna.

Efter köpet så hade vi en bra bit kvar innan det kunde bli taxibil av fordonet, bilen som var silverfärgad var tvungen att lackeras om då det finns två typer av taxi bilar i Gambia, den ena är gul/grön och får inte köra in till hotell områdena, den här typen av taxi kör i huvudsak lokalbefolkningen men även turister, den andra typen är grön färgad och är därför tillåten att köra in till hotellen för att hämta och lämna turister.

Ismailas mercedes lackerades grön, den höjdes så att markfrigången blev större då vägarna inte har samma standard som vi är vana vid, vi bytte olja/oljefilter/bromsklotsar och tankade fordonet fullt.

Dessutom så betalade vi den årliga taxi licensen för senegambia/registreringsplåtar/försäkring/skatten/taxi skylten och till sist Ismailas körkort som skall betalas en gång om året.

Sedan så var det dags för att lämna alla kläder som folk hade skänkt, det var en otrolig glädje att se alla barnen..den ena snorigare än den andra få tilldelade kläder som många gånger var för stora, efter att dom fått kläderna så sprang dom hem till sina familjer storm förtjusta.

Efter allt var klart och Ismaila kunde för första gången utge sig för egenföretagare så dröjde det inte länge innan han fick sina första kunder, det var turister som velade se orm farmen, Ismaila berättade för turisterna om den fantastiska resan som han har fått varit med om, turisterna farsinerades över historien och turisterna lämnade honom riktigt med dricks, han tjänade två månadslöner i vinst på den resan.

Den tredje resan han lyckades få var till grannlandet Senegal, det var några turister som velade åka till Dakar, efter den resan så hade han tjänat in i hans mått mätt en hel årslön.

Som en sista final på vår välgörenhet så bjöd vi på fest i Ismailas compaund, det köptes en livslevande get som Ismaila fraktade levande i bagageluckan, det köptes kycklingar, ris, grönsaker, läsk och mycket mer.

Kvinnorna i byn hjälptes åt tillsammans med männen med att iordningställa festen, medans detta gjordes så anordnades det en fotbollsmatch mellan Sverige och Gambia i över 40 graders värme, efter en spännande match som slutade med oavgjort så var det straffar som skulle avgöra, efter ett par straffar så avgjorde tillslut Sverige.

Vinnande laget delade med sig av priset till alla deltagare och publik i form av slickepinnar och läsk.

Efter vi kommit tillbaka till Ismailas compaund så var maten klar och festen kunde börja, vi var runt 70 deltagare som kalasade och hade det trevligt.

Ett år efter våran resa föddes det ett litet gossebarn på samma dag som min födelsedag, Ismailas och Fathou´s son fick namnet Abdukaj…..Kaj efter mej.

I början på 2016 så skall vi återvända för att se hur det har gått för familjen.
Ismaila vill tacka alla som varit med och bidragit till detta.

Dom inblandade är:

 • Annika/Mats Snäll
 • Linda/Pekka Seitola
 • Anders Åberg Värmepumpcenter
 • Lars Rosenblom Open Networks
 • Jenny/Lars Håkansson
 • Dennis Forslund
 • Robin/Angelica Olsson
 • Mattias Osseén
 • Sirpa/Kjell Kangas
 • Leo/Riitta Stefanius
 • Stefan/Lisa Olsson
 • Birgit Elonen
 • Håkan/Rita Carlsson Solsidan
 • Kaj/Christina Stefanius UrfjälletBygg AB
 • Dan/Jessica Henning
 • Ann/Stefan Hagenör